2019-03-04

Minik Üreticiler Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde Hasat Yaptı



Üniversitemiz Sosyal Sorumluluk projelerine bir yenisini daha ekledi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve Eşi Selda ŞAHİN’in himayelerinde Proje Ofisi Koordinatörlüğü organizasyonu ile 4-6 yaş grubu çocukların doğa sevgilerini artırmak ve çocuklarda çevre bilincini ve duyarlılığını oluşturmak amacıyla “Minik Üreticiler” projesi hayata geçirildi.

Minik Üreticiler Projesi, Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve Eşi Selda ŞAHİN, Üniversitemiz Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Yılmaz ÇAKICI, Öğretmen Hatice ÇAKICI, akademisyenler, anaokulu öğrencileri ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencilerini bir araya getirdi. 

Proje öncesi konuşan Teknik Bilimler MYO, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Funda ERYILMAZ AÇIKGÖZ, proje ile özellikle günümüz çocuklarının büyük bir kısmının marulu manav reyonlarında laleyi de çiçekçilerde gördüklerine dikkat çekerek, 4-6 yaş arası miniklerin bitki ve toprağı tanımalarını sağlamaları amaçlandığını kaydetti.

Yapılan dikim ve hasat faaliyetlerinin çocukların özellikle doğa sevgisi ve çevre bilinci edinmelerinde önemli bir adım olacağını belirten Rektör Prof. Dr. ŞAHİN, “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak doğa bilinci önemli olduğunu düşünüyoruz. Bugün burada hayata geçirdiğimiz “Minik Üreticiler” etkinliği ile genç kardeşlerimizin doğa bilincinin temelden başlamasına katkı sağlamayı arttıracağımıza inancımız tamdır. Bu proje bir başlangıç. İnşallah bunun devamı da gelecek. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenleri kutluyorum.” sözlerine yer verdi.

Doç. Dr. Funda ERYILMAZ AÇIKGÖZ ile Öğr. Gör. Dr. Fatma Funda ÖZDÜVEN’in yürütücülüğü ve Proje Ofisi Koordinatörlüğü’nün organizasyonuyla düzenlenen faaliyette, 4-6 yaş grubu minik öğrenciler sera ortamında lale soğanı dikimi ve kıvırcık marulu hasadı yaptı.

 3 gün süren etkinlikte ilk gün Üniversitemiz Ayçiçeği Çocuk Evi, ikinci gün Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anaokulu son gün ise Neşe Erberk Anaokulu öğrencileri toplam 150 civarında anaokul öğrencisi projede yer aldı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü bünyesinde planlanan bu proje ile sebze ve süs bitkileri yetiştiriciliği konularında uygulamalı eğitimler ile 4-6 yaş grubu çocukların bitki ve toprağı tanıması, sebze ve süs bitkisi yetiştiriciliği örneği ile bu bitkilerin üretiminde aktif rol alması beklenmekte ve bu sayede bedensel, sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak hedeflendiği kaydedildi.

Ayrıca projede kreş/anaokulu döneminde (okul öncesi) olan 4-6 yaş grubu çocukların tarımsal ürünlerin üretim aşamasında; bitki ve toprak ile doğrudan temasla ve/veya izleyerek öğrenmelerini sağlamak, bitki ve toprağı tanımalarını sağlamak, çocukların doğa sevgilerini artırmak, çocuklarda çevre bilincini ve duyarlılığını oluşturmak, beslenmede sebzelerin önemini vurgulayarak, sağlıklı beslenmenin temellerini kreş/anaokulu eğitiminde kazanmaları konusunda alt yapı oluşturmaya çalışmaları da amaçlandığı belirtildi.