2015-03-12

Kabulü’nün 94. Yıldönümü’nde İstiklal Marşımız



Üniversitemiz Genç Edebiyatçılar Topluluğu, İstiklal Marşının Kabulü’nün 94. Yıldönümü dolayısıyla sergi ve panel düzenledi.

Panel öncesi Ziraat Fakültesi Sergi Salonu’nun da gerçekleştirilen “Mehmet Akif Ersoy” konulu serginin açılışında Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. İhsan Soysal ve Prof. Dr. Şefik Kurultay, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu akademik personel ile öğrenciler bulundu.

Serginin açılışından sonra Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda “İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 94. Yıldönümü” konulu panel gerçekleştirildi.

Panele konuşmacı olarak katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Çelik, “Edebi Kişiliğiyle Mehmet Akif Ersoy”’u anlattı. Prof. Dr. Yakup Çelik, milli mücadele dönemi yıllarında kuva-i milliyenin desteklenmesinde Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinin büyük etkisi olduğunu kaydetti. Çelik, “ ‘Nasıl bir toplum istiyoruz?’ sorusuna cevap arayan Mehmet Akif Ersoy, gençlerin “iman”, “barış”, “hak” ve “sabır” unsurlarına bağlı kalmalarını ister” dedi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü ise sunumunda “Kabul Edilişinin 94. Yıldönümünde İstiklal Marşı’mız”  konusunu ele aldı. Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü, ulusal marşların tarihi geçmişinden bahsederek, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşımızı kaleme aldığı  ortam hakkında bilgi verdi. 12 Mart 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan oylamada milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı’nın oy birliğiyle kabul edilen ilk kanun olduğunu söyledi.

Panel konuşmacılara günün anısına plaket takdimiyle sona erdi.