2015-09-16

I. Uluslararası Turkuaz Sosyal Bilimler Kongresi Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Başladı



16-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan I. Uluslararası Turkuaz Sosyal Bilimler Kongresi Üniversitemiz ev sahipliğinde başladı.

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi' nin çalışmalarıyla hazırlanan Kongre, Ulusal ve Uluslararası kurumların katılımı ile Balkanlar ve Sosyal Bilimleri yeniden düşünmek ana temalarını içermektedir.

Rektörlük Konferans Salonu' nda gerçekleştirilen Kongre' nin açılış törenine Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr. Osman Şimşek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Tabakoğlu, BİGMEV Başkanı Muzaffer Çilek,kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile ulusal ve uluslararası birçok araştırmacı, akademisyen ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, " I. Uluslararası Turkuaz Sosyal Bilimler Kongresi' nin Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşecek olmasından onur duymaktayım. Balkanların bizdeki değeri çok büyüktür. Öyle ki Balkanlara gittiğimizde duygulanır ve kendimizi adeta İstanbul' da, Edirne' de hissederiz. Balkanlarla olan ilişkimizi yalnız siyasi açıdan değil sosyal açıdan da geliştirmemiz gerekmektedir. Sosyal anlamda Balkanlardan alacağımız ve bizim de Balkanlara vereceğimiz çok şey var. Günümüzde dünyadaki olayları ve gelişmeleri de dikkate alırsak her zamankinden çok sosyal bilimler alanına ağırlık vermemiz gerektiği kanısındayım. Ben bu kongrenin daha geniş çaplı araştırmalara ve toplantılara yön vereceğini düşünmekteyim, yaptıkları çalışmalardan ve araştırmalardan ötürü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz ile tüm katılımcıları, araştırmacıları kutluyorum" dedi.

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı," Bizler Fakülte olarak Üniversitemizin sosyal bilimlere katkı sağlaması gerektiğinin önemini biliyoruz. Bilgi üretiminin yapılmasını gerektiren en önemli konu Balkanlardır. Balkanlar konusunda, strateji geliştirmekten öteye gidilmeyen bir ilişki söz konusudur. Bu kongre Balkanları sosyal bilimler alanında incelemenin, değerlendirmenin, bilgi üretmenin ilk adımı olacaktır. Kongremizin adının "Turkuaz" olması bir renk olmasının ötesinde sembolik bir önemi de vardır. Çiniyi temsil eden turkuaz, medeniyetin ve estetiğin de sembolüdür. Bunun yanı sıra Akdenizin sembolüdür.Ümit ediyorum bu kongre güzel müzakerelerin gerçekleşmesinde önemli bir adım olacaktır." dedi.

Daha sonra Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu "Türkiye Açısından Balkanların Önemi" konulu konuşma gerçekleştirdi. Tabakoğlu konuşmasında," Türklerin Balkanlarda varlıkları Roma Dönemi' ne kadar uzanmaktadır. Tarihe baktığımızda büyük nüfus hareketleri tarihe yön vermiştir. Orta Asya' da nüfus hareketleri olmasaydı Türkler Avrupa' ya yönelmezdi. Kavimler Göçü, İstanbul' un fethi, Türklerin Balkanlara yerleşme sürecini hızlandırmıştır. Edirne' nin Osmanlı Devleti' nin Başkent olmasının ardından Balkan Devleti olması sağlanmıştır. 1775' e kadar Osmanlı Devleti' nin hakimiyeti devam etmiştir. Balkan Savaşları' nın başlamasıyla bölge boşalmaya başlamıştır" dedi.

Panelin açılışını Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Alpay Hekimler gerçekleştirdikten sonra panel konuşmacılarından Çilek Mobilya Kurucusu ve Bosna Hersek İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı (BİGMEV) Başkanı " Ekonomik Yönüyle Türkiye Açısından Bosna Hersek' in Önemi" hakkında konuşmasını gerçekleştirirken Dekanımız Prof Dr. Ensar Nişancı " Ortadoğu'daki Jeopolitik Sıkışma ve Türk Dış Politikası" hakkında bilgi vermiştir.

Kongrede açılış konuşmalarını ve panel konuşmalarını gerçekleştiren katılımcılara Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek ve Rektör Yardımcısı Prof Dr. M. İhsan Soysal tarafından katılım belgesi verildi.