2018-03-23

Dil ve Kimlik Bağlamında Gagavuz Türkleri Konulu Konferans



Namık Kemal Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Topluluğu tarafından konuşmacı olarak Kırklareli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Hünerli’nin katıldığı “Dil ve Kimlik Bağlamında Gagavuz Türkleri” konferansı düzenlendi.

Dr. Öğretim Üyesi Bülent Hünerli konuşmasında Gagauzların tarihsel arka planı hakkında bilgi vererek, yapılan “Gagauzların Etnik Aidiyeti” isimli çalışmada tüm görüşlerin değerlendirildikten sonra bilinenin aksine Gagauzların Balkanlardaki diğer halklarla da karışmış göçebe bir Türk grubu olduğu sonucuna varıldığını kaydetti.

Türkiye Türkleri ile Gagavuz Türkleri arasındaki 100 yıldan fazla süren kopuklukların 1930’lu yıllarda giderildiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Bülent Hünerli Romanya’nın başkenti Bükreş’e elçi olarak atanan Hamdullah Suphi Tanrıöver’in bu ilişkileri geliştirebilmek amacıyla pek çok alanda  faaliyette bulunduğunu aktardı.

Konferans, günün anısına Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu ve Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Tilbe’nin konuşmacı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Hünerli’ye teşekkür belgesi takdim etmesiyle son buldu.