2020-09-21

Üniversitemiz Rektörü TRT Haber Kanalına Konuk Oldu



Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, TRT Haber Kanalının 21 Eylül 2020 tarihinde yayınlanan haber bültenine konuk olarak Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde gerçekleştirilen Korona virüs testlerinin yeni cihazlar sayesinde tanı konulma süresinin hızlandırıldığını ve test sayısının arttırıldığını açıkladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Trakya Bölgesi’nin korona virüs testlerinin büyük bir çoğunluğunun gerçekleştirildiği Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarından bağlanarak Korona virüs Salgınında hızlı tanı konulması için teknik olarak güçlendirme yapıldığını ve çalışma saatlerinin sonuç çıkma sürelerini kısaltmak amacıyla 2 vardiya şeklinde çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN “Tekirdağ Valimizin ve İl Sağlık Müdürümüzün önderliğinde bizler de Üniversitemiz olarak ülkemize nasıl katkı sağlayabiliriz diye düşündük ve 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde Mikrobiyoloji Laboratuvarında 1 aletimizle test yapmaya başladık.  Daha önce numuneler İstanbul’a gidiyordu. İlk gün 47 numune ile başladık. Ama daha sonra kısa sürede yine İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşerek şu anda mevcut üç cihazımıza çıktık. İlk gün 47 olan sayımız ortalama günlük 2 bin civarına çıktı.  10 Ağustos tarihinde 2033 adet numune sayısına ulaşıldı. Yine hocalarımızın katkısıyla bir dönem tüm Trakya’nın numunelerini biz ölçtük, Edirne, Kırklareli Merkez ve ilçelerinin. Şu an hala Kırklareli Babaeski ve Lüleburgaz ilçelerinin numuneleri bize gelmekte. Dolayısıyla bölgemize hizmet etmekteyiz. 1 Nisan’dan şu ana kadar toplam yaptığımız test sayısı 102 bin numunedir. Bu durumda ben tüm hekim arkadaşlarıma, sağlık teknisyeni ve diğer sağlık çalışanlarına bu katkıyı sağladıkları için çok teşekkür ediyorum. İlk günlerde testlerin sonuçlanması 24 saati buluyordu.  Şu an itibari ile 2000 numune yaklaşık 9 saat süre ile sonuçlanıyor. Bir cihaz ortalama 94 numune alıyor. Ortalama 45 dakikada çıkıyor. Bu da yerli ve milli hızlı tanı kitlerinin devreye girmesiyle çok alakalı. Şu anda kullanılan da Sağlık Bakanlığı’nın yerli ve milli kitleridir ve hızlı sonuç alınabilen kitlerdir.” sözlerine yer verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ayrıca Tekirdağ’ın, yazlıkçıların rağbet ettiği bir bölge olması sebebiyle nüfus hareketliliğinin yoğun olduğunu söyleyerek “Marmara Ereğlisi ve Şarköy’ün yazın nüfusları 450 bin -500 bini buluyor. Tekirdağ’ın nüfusu 1 milyon 50 bini buldu.  Biz bu süreci nasıl kısaltarak halkımıza fayda sağlayabiliriz derken hocalarımız koordineli bir şekilde çalışarak çift vardiya sistemi ile sabahlara kadar çalışıyorlar.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ile yapılan canlı yayın sonrası Arş. Gör. Asistan Doktor Ayşe AKÇA ise röportajında “Kovid’in başladığı ilk dönemden beri hocalarımız sayesinde laboratuvarımızda kurulan cihazlarla vatandaşlarımıza en kısa sürede test sonuçlarını ulaştırmayı hedeflerken, gece gündüz vatandaşımıza hizmet veriyoruz” dedi. 

Video bağlantısı: https://youtu.be/lhOH_xwTC3c