2014-03-24

Batı Trakya Türklerinin Edebiyatında Sosyopolitik Olgular Konulu Konferans



Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Yakup Kurt’un katıldığı “Batı Trakya Türklerinin Edebiyatında Sosyopolitik Olgular” konulu konferans düzenlendi.

Konferansta Yrd. Doç. Dr. Yakup Kurt, Batı Trakya Türklerinin tarihinden bahsederek, Batı Trakya’nın coğrafyası hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Kurt, yaklaşık 350 bin nüfusa sahip olan Batı Trakya’nın 150 bininin Türk olduğunu açıklayarak, bu bölgenin siyasi yapılaşması hakkında bilgi verdi. “Batı Trakya’da yaşayan azınlık çocukları için eğitim kapısı Türkiye olmuştur. O dönemlerde gerçekleştirilen anlaşmalar ile gençler, eğitimlerini Türkiye’de tamamlama fırsatı bulmuştur.” diyen Yakup Kurt, Batı Trakya Türk Edebiyatı’nın 1960’lı yıllarda tüm bu baskılar sonucu olarak Şafak adlı dergide temeli atılmış olduğunu kaydetti. Kurt, konferansta Batı Trakya Türklerinin Edebiyatı’nın gelişimi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Konferans Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Şenler’in günün anısına plaket takdim etmesiyle son buldu.