2014-04-30

Balkan Sorunsalı Konulu Konferans Düzenlendi



Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konuşmacı olarak katıldığı “Balkan Sorunsalı” konulu konferans Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Konferansa Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve Eşi Hatice Nur Yerlikaya, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ve Eşi Zehra Şimşek, Tugay Komutanlığını Temsilen Alb. Gökhan Kocatürk, Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, İl Emniyet Müdürü,  İl Jandarma Komutanı, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Balkan sorunsalını ortaya koymak için öncelikle Balkan tarihini anlamak gerektiğini vurgulayarak, ““Balkan” Türklerin verdiği bir isimdir. Osmanlı öncesinde Roma İmparatorluğu Balkan Bölgesi’nin mutlak ve tek hakimi olmuştur. Büyük Roma İmparatorluğundan sonra hakimiyeti devam ettiren Doğu Roma İmparatorluğu bu bölgedeki asayişi sağlayamamıştır. Bu bölgenin asıl mimarı Osmanlı Devletidir.“ dedi.

Son zamanlarda Balkanlara “Güneydoğu Avrupa” denilmesinin yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Ortaylı, “Balkan” denmesinin rahatsız etmesi durumunda belirli bir kültürel geçmişinin bulunduğu “Roma İmparatorluğu” denmesinin uygun olacağını söyledi.

Balkanlardaki milletlerin Türklere karşı hiçbir konuda taviz vermediğini söyleyen Ortaylı, “Balkanlarda küçümsenmeyecek nüfus Türklerdir. Türkler, Balkanlarda üretken bir unsurdur. Türklerin, Balkanlarda kalmaları yaptıkları işlerde ustalaşmalarından kaynaklanmaktadır.” dedi.

Ortaylı, II. Balkan Savaşları sonunda Türklerin Balkanlarda “anavatan” kaybettiğini belirterek, bu olay sonucunda Türk tarihinde olumlu ve olumsuz pek çok değişmenin meydana geldiğini aktardı. Ortaylı, “En kanlı savaşların yaşanmasının yanında o vakte kadar Balkanlardan Türkiye’ye göç edenler beraberinde modern bir ziraat getirdi. İlk defa ırklar bir araya geldi. II. Abdülhamit Dönemi’nin en önemli iktisadi gelişmelerinin temelinde bu olay yatar.” dedi.

Konferansın sonunda Vali Ali Yerlikaya günün anısına Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya teşekkür ederek Karacakılavuz Kilimi takdim ederken; Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek ise  İlber Ortaylı’yı misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, günün anısına plaket takdim etti.