2018-03-23

Balkan Savaşları ve Günümüze Yansımaları Konulu Konferans



Üniversitemiz Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BALKAM) tarafından konuşmacı olarak Araştırmacı Yazar Atilla Güler’in katıldığı “Balkan Savaşları ve Günümüze Yansımaları” konulu konferans düzenlendi.

Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, BALKAM Müdürü Prof. Dr. Ayşe Kayapınar, Yeşil Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Şener Çelikayar, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Rektör V. Prof. Dr. M. İhsan Soysal gerçekleştirdiği konuşmasında Üniversitemiz tarih ve tarih bilincini geliştirmek ve buna sahip çıkmak konusunda her zaman alanında uzaman seçkin konuşmacılarla hitap etmek ve ortam sağlamak için faaliyet göstermektedir.  Bugün Balkan Araştırmaları ve Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen bu etkinlikte bilinmeyen bazı gerçekleri konuşacağız.” sözlerine yer verdi.

Araştırmacı Yazar Atilla Güler konuşmasına Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Güler, “Bu müstesna çatı altında sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyorum. Bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde başta Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Güler, bağımsızlık mücadelesinin Balkan topraklarında 18. yüzyılın ortalarında başladığını belirterek, "Balkan topraklarında başlayan bağımsızlık ve bağımsızlık mücadelesine paralel olarak başta Rusya ve Avusturya olmak üzere siyasi gelişmelerden faydalanarak bölgede nüfuslarını arttırmak kendi devlet politikalarını gerçekleştirmek için siyasi ve askeri etkinliklerle bölgeyi Osmanlı aleyhine yöneltmişlerdir." ifadelerini kullandı.

Güler sunumunda Balkanlara egemen olmak isteyen Avrupalı devletlerin çıkar çatışmaları ve bu yöndeki gayretleri, Osmanlı ordusunun tarihinde hiçbir dönemde görülmeyen ancak bu savaşta bazı cephelerde yapılan muharebelerde panik halinde cepheden topluca geriye doğru kaçışın sebepleriyle, savaşın sonuçlarının Osmanlı İmparatorluğu, Balkan devletleri ve bölgeye egemen olma gayretindeki Avrupalı devletlere yansımalarını ve alınacak dersleri aktardı.