2017-05-10

Anadolu Peynir Çeşitliliği Konulu Konferans



Üniversitemiz Gıda Topluluğu tarafından tarihi milattan 9 bin yıl öncesine kadar uzanan Anadolu topraklarında hayat bulan “Peynire Dair Her şey Anadolu Peynir Çeşitliliği” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, akademisyenler ile öğrenciler ilgi gösterdi.

Konferansın açılışında konuşan Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Adriyatik’ten Kafkaslara Geleneksel Gıdalar Sempozyumunun önümüzdeki yıllarda da gerçekleştirileceğini kaydetti.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, son dönemlerde küreselleşmenin etkisiyle üreticinin pazarlama ile ürününü halk ile buluşturamamasından kaynaklı başta peynir gibi pek çok kültürel değerin kaybolduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Soysal, “Türkiye’nin kaybolan kültürel değerlerinden biri olan “Anadolu Peynir Çeşitliliği”  konferansı ile bizlerle buluşturan Gıda Topluluğuna teşekkür ederim. Gerçekleştirilen bu tür konferanslar ile değerlerin geniş pazar ekonomisi içinde yer bulmasını temenni ediyorum” sözlerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Berrin Bal, Neşe Aksoy ile birlikte 15 yıldır üzerinde çalışarak hayata geçirdikleri “Peynir Aşkına” isimli kitabın yol haritası hakkında bilgi verdi. Bal, tarihi milattan 9 bin yıl öncesine kadar uzanan peynirin Anadolu topraklarında hayat bulduğunu belirterek, yerli peynirlerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Berrin Bal, 7 bölgede 8 ara başlıkta 200’e yakın peynir çeşidi bulunduğunu söyleyerek, bu geleneksel değerlerin korunması gerektiğini aktardı.

Konferansın ardından Peynir Çeşitliliği Sergisi açılarak, katılımcıların beğenisine sunuldu. Sergiyi Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Prof. Dr. İsmail Yılmaz ve Prof. Dr. Şefik Kurultay gezerek Berrin Bal’dan peynirlerin oluşum süreçleri ve çeşitleri hakkında bilgi aldı.