2016-03-02

Akademik Hayatta Kadın Semineri Gerçekleştirildi



Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde, Üniversitemiz Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NAKSAM), konuşmacı olarak YÖK Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi Başkanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, komisyon üyeleri Prof. Dr. Gülriz Uygur ile Gazeteci Yazar Safure Cantürk’ün katıldığı “Akademik Hayatta Kadın Semineri” düzenledi.

Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslı Korkut, NAKSAM Müdürü Doç. Dr. Gülen Özdemir, akademik idari personel ile öğrenciler katıldı.

Seminerin açılışında konuşan NAKSAM Müdürü Doç. Dr. Gülen Özdemir,  “Merkezimiz 2012 yılında kurulan genç merkezler arasında yer almasına rağmen; kurulduğu günden bu yana pek çok uluslararası konferans, sosyal ve kültürel projeye imza attı.” dedi.

YÖK Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi Başkanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, konuşmasında Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi” nin tarihini ve gelişimi hakkında bilgi vererek, Toplumsal cinsiyet eşitliğinin Yükseköğretimde kurumsallaştırılmasının talep edildiğini kaydetti. Komsuoğlu,  Adalet, eşitlik ve ayrımcılık konusunda devlet politikası, uluslararası sözleşme ve ülke yasalarında hiçbir sorun olmadığını ancak günlük hayatta bu alandaki ilerlemelerin sıkıntıların çözülmesinin ancak toplumun her kesiminin bu konuya eğilmesiyle mümkün olabileceğini kaydetti.

Sunumunda YÖK Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi Üyesi Prof. Dr. Gülriz Uygur ise “Üniversitede Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Farkındalığının Sağlanması: Kadın Araştırma Merkezlerinin Önemi, İlgili Hukuki Mevzuat” konuları üzerinde durdu. Prof. Dr. Uygur, “Her iki cinsten birinin aşağılığı veya üstünlüğü fikrine veya kadın ile erkeğin kalıplaşmış rollerine dayalı ön yargıların, geleneksel ve diğer bütün uygulamaların ortadan kaldırılmasını sağlamak amacıyla kadın ve erkeklerin sosyal ve kültürel davranış kalıplarını değiştirmek gerekmektedir” dedi.

Gazeteci Yazar Safure Cantürk ise konuşmasında Medyada Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Olgular Üzerinden Söylem Analizi Çalışmaları” konusunu hakkındaki bilgilerini paylaştı. Cantürk, “Şiddet sorununa multidisipliner bir bakış açısı ile tüm ilgili sektörlerin katılımı ile çözüm üretilebilir.” dedi.

Program sonunda günün anısına konuşmacılara çiçek takdiminde bulunuldu.