2019-12-10

2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında Kabul Edilen 9 Adet Türkiye-Pakistan Projelerinden Birisi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde Doç. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK Önderliğinde Resmen Başladı



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK'ün, Yükseköğretim Kurulu Mevlâna Değişim Programı çerçevesinde Türkiye ile Pakistan İslam Cumhuriyeti arasında imzalanan "Vermicomposting: An Agricultural Waste Management Technology" başlıklı araştırma projesi resmi olarak başladı. Bu projenin ana teması; bitkisel ve hayvansal atıkların ön kompostlanmasından sonra solucanlara yem olarak yedirilmesi ve vermikompost olarak adlandırılan solucan gübresinin elde edilmesi olup, proje kapsamında en iyi organik solucan gübresi üretimi ile ilgili teknolojik gelişmeler de irdelenecek ve atık yönetimine katkı sağlayacak yeni yöntemler geliştirilecektir. Proje kapsamında yapılacak saha çalışmaları Pakistan’da gerçekleştirilecek ve sahip olduğumuz bilgi ve tecrübeler Pakistan’lı akademisyenler ve öğrenciler ile de paylaşılarak ülkemiz en iyi şekilde temsil edilecektir.

Faisalabad Tarım Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zubair ASLAM ile doktora öğrencisi Ali AHMAD proje kapsamında 16 Temmuz 2019 tarihinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’ne gelmişlerdir. Pakistan’lı araştırmacılar 3 yıl boyunca Doç. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK ve çalışma ekibi ile Türkiye ve Pakistan’da çeşitli akademik çalışmalar yapacaklardır. Proje kapsamında Türkiye ve Pakistan’da bulunan birçok üniversite ve araştırma enstitüleri de ziyaret edilerek ikili işbirliği ve uluslararası proje ortaklıkları konusunda çalışmalar yapılacaktır.

İmzalanan protokol gereği, her yıl 1 akademisyen ile 1 lisansüstü öğrencinin karşılıklı olarak Pakistan-Türkiye arasında değişim programı dâhilinde hareketliliği sağlanacaktır. Bu yıl Türkiye’den proje bursiyeri olarak Öğr. Gör. Kayahan YILMAZ Eylül ayında Pakistan’a gitmiş olup, projenin yürütücüsü Doç. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK ise Kasım ayında Pakistan’a giderek bir dizi araştırma ve eğitim faaliyetlerinde bulunmuştur. Daha sonra 2020 yılında ve 2021 yılında Türkiye’den birer araştırmacı ile bursiyer Pakistan’a gidecektir. Benzer şekilde Pakistan’dan üniversitemize birer araştırmacı ve bursiyer gelerek proje devam edecektir.

Üniversitemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK’ün yürüttüğü proje aynı zamanda Türkiye ve Pakistan basınında da geniş yankı bulmuştur.