2019-07-16

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı



15 Temmuz 2016 tarihinde yapılan hain darbe girişimi 3. yılında Üniversitemiz tarafından düzenlenen program ile anıldı.

Üniversitemizdeki anma etkinlikleri Değirmenaltı Yerleşkesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anıtının açılmasıyla başladı.

Törene Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM, Gar. Kom. Tnk. Kur. Alb. Cumhur Mustafa KICANAOĞLU, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir ALBAYRAK, Cumhuriyet Başsavcı V. Soner GÜL, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Vali Yardımcısı Tayyar ŞAŞMAZ, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan YURT, Emniyet Müdürü Mustafa AYDIN, Jandarma Komutanı J. Alb. Şahin KARAKAŞ, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL, Ak Parti İl Başkanı Mestan ÖZCAN, Rektör Yardımcıları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, personel ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anıtı Açılış töreninde konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “15 Temmuz’da yaşananlar Haçlı Zihniyetinin yüzyıllardır ortaya çıktığı ve en iyi bildikleri oyunla, bu sefer hain FETÖ Terör Örgütünü kullanarak gerçekleştirmeye çalıştıkları bir darbe teşebbüsü oldu. Tabi burada bayrağımıza, devletimize, milletimize, ezanımıza, ümmetimize ve Türklüğümüze zarar vermek istediler; ancak İstiklal Şairimizin “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım. Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.” dizelerinde olduğu gibi aziz milletimiz en güzel cevabı kendilerine verdi. Üniversite yönetimi olarak göreve geldiğimiz ilk günden bu yana 15 Temmuz’u simgeleyecek, unutmayacağımız ve unutturmayacağımız neler yapabiliriz diye istişarelerde bulunduk. Neticesinde en güzel mesajın ay ve yıldızımızı simgeleyecek bir anıt yapılmasına karar verdik. Bu vesileyle ben Rektör Yardımcılarıma, Genel Sekreterime, Genel Sekreter Yardımcıma ve emeği geçen arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bu anıt burada durdukça Bakara Suresi 154. Ayette belirtildiği üzere “Allah yolunda öldürülenler için "ölüler" demeyin. Hayır, onlar diridirler, fakat siz bilemezsiniz.” 15 Temmuz’da şehit olan tüm kahramanlarımıza Rabbimden rahmet diliyorum; yine bugüne kadar vatanı uğruna kanlarını akıtan tüm şehit ve gazilerimize, yine bu canım vatanı bize vatan yapan Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve silah arkadaşlarına rahmet, minnet ve saygılarımız sunuyorum. 15 Temmuz gazilerimize ve tüm gazilerimize sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum. Şu bilinmelidir ki Üniversiteler hakikatin ve bilimin ışığı altındadır. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak bizler 15 Temmuz’da yaşananları unutmayacağız ve de unutturmayacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye 15 Temmuz 2016 öncesinden çok daha güçlüdür. Bunun için bizler de elimizde gelen her şeyi yapacağız.” sözlerine yer verdi.

Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM “Bugün 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü. Bugünün anısına Üniversitemizde bir anıt açılmakta. Bu anıtın hür irade ile bilimin üretildiği bir yer olan Üniversitemizde açılıyor olması ayrı bir önem taşıyor. 15 Temmuz hain darbe girişimi hakikaten vatanını milletini seven insanlar tarafından askeriyle, polisiyle siviliyle toplum her kesiminden herkesin vatanın savunmasını bir defa daha gösterildiği, Türk milletinin istikbal ve istiklaline ne kadar düşkün olduğunu bir kez daha gösterilerek tarihe mührü vuruldu. Buradaki anıt işte bunun sembolü. Önünden her geçtiğimizde 15 Temmuz’u hatırlayacağız, şehitlerimizi hatırlayacağız, gazilerimizi hatırlayacağız. Tankların karşısına, silahın karşısına, mermilerin karşısına sadece göğsündeki imanla, vatan millet sevgisiyle hareket ederek karşı gelen arkadaşlarımız bizim insanımız büyük bir demokrasi mücadelesi verdi ve büyük bir demokrasi destanı da yazdı. Bu tarih boyunca unutulmayacaktır. Mehmet Akif Ersoy’un söylediği gibi Allah bir daha bu millete istiklal marşı yazmayı mecbur etmesin demiştir.  Ben de diyorum ki Rabbim bir daha bu millete bu devlete böyle bir ihaneti bir daha göstermesin.” dedi.

Anıtın açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Üniversitemiz Araştırma ve Uygulama Hastanesinde tedavi görmekte olan 15 Temmuz Gazisi Erdinç SÜRESOY ziyaret edilerek Gazimize acil şifalar dilendi.

Ziyaret sonrasında Rektörlük Konferans Salonda düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik konulu konferansa geçildi.

Konferans, saygı duruşu bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan 15 Temmuz konulu video seyredildi.

Konferansta Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Araş. Gör. Dr. Ökkeş NARİNÇ tarafından 15 Temmuz ile ilgili konferans verildi. NARİNÇ, 15 Temmuz darbesine giden süreç hakkında bilgi vererek darbe kalkışması sürecinde ve bastırıldıktan sonra yaşananları aktardı.

Konferansın ardından İbrahim Yavuz Zarifoğlu’na ait Zaferle Dirilen Temmuz adlı şiir dinletisi dinlendi.

Konferans, İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yakup Yüksel’in Kuran tilavetiyle ve 15 Temmuz konulu resim sergisi gezilmesiyle son buldu.