2019-05-30

100. Yılında O’nun İzindeki Türk Gençliği Sergisi



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dalila ÖZBAY koordinatörlüğünde, Süleymanpaşa Belediyesi Değirmenaltı Sanat ve Tasarım Galerisinde “100. Yılında O’nun İzindeki Türk Gençliği" adlı resim sergisi sanatseverler ile buluştu.

Serginin açılışında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI,  Belediye Başkan yardımcıları, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler bir araya geldi.

Serginin açılışında konuşan  Doç. Dalila ÖZBAY, “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Resim Bölümü öğrencileri olarak geçen yüzyıl başında topluca yaşadığımız çok önemli tarihi olayların (Balkan Savaşı, Çanakkale Savaşı, I Dünya Savaşı) devamı olan İstiklal Savaşı’nın başlaması, 23 Nisan TBMM’nin kuruluşu ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında Üniversitemiz gençliği olarak bir dizi sergi açmaya karar verdik: Bu sergilerimizin ilki olarak 19 Mayıs 1919’un, Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının başlattığı İstiklal Savaşı'nın başlangıcı olması nedeniyle bu tarihi olayın önemini anlamaya ve yorumlamaya çalıştık. 19 Mayıs’ı gençliğe emanet eden Atatürk, kurduğu Cumhuriyet ve yaptığı devrimlerle modern, çağdaş bir Türkiye ve Türk Gençliği yaratmaya çalışıyordu. İşte gerçekleştireceğimiz bu sergi, O’nun izinde ve O’nu anlamaya çalışan Resim Bölümü gençliğinin görselleridir.” sözlerine yer verdi.

Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL ise “Ben Süleymanpaşa Belediye Başkanıyım ama burada yıllardır yaşayan Selanik göçmeni bir kardeşinizim. Çok şükür ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün memleketi Selanik’ten göçmüş bir kardeşinizim. Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesi hedefi doğrultusunda çalışan bir kardeşinizim. Biz bu sergiyi ilk duyduğumuzda çok da heyecanlandık. Özellikle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere 19 Mayıs 1919 günü Millî Mücadelenin ilk adımını atan bu ekip bugün bu topraklarda bağımsız bir şekilde yaşamamıza olanak sağlamıştır. Bunu çok iyi bilmemiz ve bizden sonraki nesillere aktarmamız gerekiyor. Özellikle ulusumuzun muasır medeniyetler seviyesine çıkmasında çok farklı çalışmalar yapmak zorundayız. Geçmişine sahip çıkmayanın geleceği olmaz. Bu serginin düzenlenmesinde başta Rektörümüz olmak üzere emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Bu sadece bir başlangıç. Bu küçük adım daha büyük adımlara vesile olsun diyorum.” Sözlerine yer verdi. 

Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “100. Yılında O’nun İzindeki Türk Gençliği sergimizin açılışına hoş geldiniz. Biz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir başka severiz. Anne tarafım Selanik, baba tarafım Bulgaristan Kırcaali göçmeni. Dolayısıyla bu topraklarda bu kadar hür, bu kadar demokratik ve huzurlu yaşıyorsak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının çok büyük katkısı ve hizmeti vardır. Biz Trakyalılar, Rumeliler herkesi başka severiz ama Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir başka severiz. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi önce rahmet; ardından saygı ve sevgiyle yad ediyorum. Bugün burada bu sergiyi bizlerle buluşturan ve emeği geçenleri tebrik ediyorum.” Dedi.

Program günün anısına teşekkür belgesi takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle noktalandı.