2014-11-14

1.Dünya Savaşının 100. Yılında Göç ve Göçmenlik



Üniversitemiz Tarih Topluluğu tarafından konuşmacı olarak Edebiyat Öğretmeni İhsan Tevfik Kırca ve TRT Program Yapımcısı Metin Edirneli’nin katıldığı “1. Dünya Savaşı’nın 100. Yılında Göç ve Göçmenlik” isimli panel düzenlendi.

Metin Edirneli, Göçlerin temel nedeninin açıklayarak,  20. Yüzyıla kadar ilk kitlesel göçün 1840 yılında gerçekleşen Sırp ayaklanması neticesinde meydana geldiğini söyledi.  Edirneli,  o tarihten bu yana dönem dönem göç hareketinin devam ettiğine dikkat çekerek, Balkan Savaşlarından 1. Dünya Savaşına kadar geçen kısa sürede, kaynaklarda belirtilen 444 bin kişinin göç ettiğini aktardı.  Edirneli, Cumhuriyetin kurulmasıyla mübadele ile belirli kurala bağladığını söyledi.

İhsan Tevfik Kırca ise sunumunda mübadeleler neticesinde değişim yapılan Türkler, Türkiye’nin farklı bölgelerine yerleştirildiğini ve şehirlere göre nüfus dağılımında en büyük göçü Edirne, ikinci sırada da

Tekirdağ’ın aldığını söyledi. Kırca, “Göçmenler, hala Kırım’dan olsun, Balkanlardan olsun, pek çok yerden göç ederek Türkiye çatısı altında yeni bir yaşama doğru hareket ediyorlar.” dedi.