2015-06-24

“Karadeniz Deltalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetiminin Modellenmesi (ILMM-BSE)” Projesi Basın Konferansı ve Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı



 “Karadeniz Deltalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetiminin Modellenmesi (ILMM-BSE)” Projesi kapsamında, projenin amaçlarını ve projeden elde edilen sonuçları Kamuoyu ile paylaşmak amacıyla 8. ve sonuncusu olan Basın Konferansı ve Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı 23 Haziran 2015 Tarihinde Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya akademisyenler, Kamu Kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, öğrenciler ile yerel ve ulusal basınımızın temsilcileri katıldı.

8. Basın Konferansı ve Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı sonrası başlayan 6. Eğitim Programı 24 Haziran 2015 günü de devam etti. Eğitim programında, ILMM-BSE Projesi kapsamında geliştirilen arazi kullanım değişikliği yazılımı konusunda katılımcılar eğitilerek sertifika verildi. Katılımcılar, Ergene Havzasında son 25 yılda arazi kullanım değişikliğini uygulayarak görmüşler, gelecek senaryolara göre arazi kullanım değişikliğini modelleme fırsatı buldu.

Basın Konferansı ve Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısında, Ortak Araştırma Koordinatörü ve Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, “Projenin Amacı, Kapsamı, Faaliyetleri ve Proje Sonuçları ile Projenin Egene Havzası İçin Anlamı” konusunda bir sunu yaparken; Veri Yönetim Koordinatörü ve Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Albut, “ILMM-BSE Arazi Kullanım Değişikliği Yazılımı (WebGIS): Teknik Özellikleri” konulu bir sunum gerçekleştirdi.  

Prof. Konukcu, araştırma sonuçları ile ilgili olarak Ergene havzasın için aşağıda belirtilen sonuçların elde edildiğini belirtti.

·      Ergene havzasına ait toprak, hidroloji, arazi kullanımı, topografya, iklim gibi tüm veriler WEB tabanlı GIS ortamında paylaşılmıştır.

·        Ergene Havzasında arazi kullanım değişikliği 1990-2013 yılları arasında modellenmiştir.

·       Gelecekteki senaryolara göre (gerçek yerleşim planları ve olası planlara göre veya hiç plan olmadan) arazi kullanımının nasıl değişeceği ve bu değişimin özellikle su kaynaklarına etkisi tahmin edilmiştir.

·     İklim değişikliği, iklim değişikliğinin su kaynaklarına ve bitkisel üretime etkisi tahmin edilmiştir.

·        Ergene havzası taşkın risk alanları belirlenmiştir.

·        Erozyon haritaları oluşturulmuş, erozyonu azaltmak için alınacak önlemler belirlenmiştir.

Prof. Albut, ILMM-BSE Arazi Kullanım Değişikliği Yazılımının(WebGIS) teknik özellikleri hakkında bilgi vererek,  yazılım yanında, araştırma sonuçlarının WEB ortamında nasıl paylaşıldığı, faydalanıcıların bu bilgileri nasıl kullanacağı hususunda bilgiler aktardı. Prof. ALBUT ayrıca, ,enteraktif veri paylaşımını ve Web sayfasını uygulamalı olarak katılımcılara tanıttı.