2015-11-12

“ILMM-BSE Karadeniz Havzalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetiminin Modellenmesi” Projesi Final Kongresi Tamamlandı



Kongre kapsamında Üniversitemiz ile Bourgas Prof. Assen Zlatarov Üniversitesi (Bulgaristan), Odessa Devlet Çevre Üniversitesi (Ukrayna) ve Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi (Gürcistan) arasında karşılıklı işbirliği anlaşması imzalandı.
Karadeniz Deltalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetiminin Modellenmesi (ILMM-BSE) projesinin Yönetim Kurulu Toplantısı 4 Kasım 2015, Final Kongresi ise 5 Kasım 2015 tarihinde, Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Osman Şimşek’ in de katılımıyla, TURMEPA tarafından Koç Holding Konferans Salonunda İstanbul’da gerçekleştirildi. 
Proje ortaklarının katıldığı Yönetim Kurulu Toplantısında, Projenin faaliyetleri, sonuçları, bütçesi ve sonuç raporu görüşülürken;  Final Kongresinde, deltalara/havzalara ait araştırma sonuçları ile Ekosistem Eğitim Programı, yerel yöneticiler, akademisyenler, kamu kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve basından geniş bir katılımcı kitlesiyle paylaşıldı. 
Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan ve Ukrayna’dan katılan Yerel Yöneticiler, Üniversite Rektörleri ve Sivil Toplum Kuruluşu Yetkilileri arasında, proje ile başlayan iş birliğinin devam etmesi yönünde anlaşmalar imzaladı.
Kongre açılışında ilk önce ev sahibi olarak TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural bir konuşma gerçekleştirirken; sonra sırasıyla, Guria Bölgesi Valisi Gia Salukvadze, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Gürcistan Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab Khalvashi ve İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir konuştu. 
Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, çevreyi kirletmeden önlem almak, çevre korumasında en etkili ve en ekonomik yöntem olduğunu, bunun ise, havzadaki arazilerin kullanımının ve havzaya yapılacak yatırımların, havza ekosistemini nasıl etkileyeceğini önceden tahmin etmemize yarayacak enstrümanların varlığına bağlı olduğunu vurguladı. ILMM-BSE Projesinin, tam da bu amaca hizmet edecek nitelikte olduğunu ve bu bağlamda projenin, yerel yönetimler ve karar mercileri için iyi bir “karar-destek aracı” olacağını belirtti. 
İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir de Ergene Havzası'nın, çevresine etkisi bakımından çok önemli bir yer olduğunu vurguladı. Nadir, gelecek nesillere güzel bir çevre bırakmak bizim borcumuz olduğunu söylemiş ve  İstanbul Valiliği olarak “üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız" demiştir. 
Kongrenin ikinci bölümünde, Bulgaristan Burgaz Bölgesi Turizm Derneği (BRTA) Yöneticisi ve Proje Koordinatörü Sonya Enılova proje hakkında geniş bilgi sundu. 
Projeden elde edilen araştırma sonuçları Ortak Araştırma Koordinatörleri tarafından sunuldu. Türkiye – Ergene Havzası hakkında NKÜ’den Ortak Araştırma Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Konukcu elde edilen önemli bulguları özetledi. 
 Prof. Dr. Fatih Konukcu, CBS ortamında toprak haritaları, tomografik haritalar, orman alanları, jeomorfoloji, Sayısal Yükseklik Modeli, hidrolojik network, arazi kullanım modeli ve değişikliği, arazi örtüsü, nüfus dağılımı, biyoçeşitlilik, koruma alanları, erozyon risk haritaları, taşkın risk haritaları, modellendiğini söyledi. Ayrıca Konukcu, geleceğe yönelik farklı kullanım senaryolarının ve ya havza içinde yapılacak olan yatırımların (yol, sanayi tesisi, v.s) doğuracağı çevresel etkileri kısa orta ve uzun vadede  ettiklerini de  modellediklerini belirtti. 
Web sayfası WebCBS ve Entegre Yönetim sistemleri hakkında NKU’ den Veri Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Selçuk Albut bilgi verdi. 
ILMM-BSE Projesinin önemli çıktılarında biri olan Ekosistem Eğitim Programı TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural tarafından tanıtılırken, eğitim programına http://e-blacksea.com/ergene/index.html linkinden ulaşılabilineceğini aktardı. 
Kongre kapanışında, Üniversitemiz ile Bourgas Prof. Assen Zlatarov Üniversitesi (Bulgaristan), Odessa Devlet Çevre Üniversitesi  (Ukrayna) ve Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi (Gürcistan) arasında ikili işbirliği anlaşması imzalandı.