2014-09-24

Üniversitemizin 2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni Yapıldı



Üniversitemizin 2014-2015 Akademik Yılı açılış töreni, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek’in Rektörlük Binası önünde Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ile başladı.

Rektörlük Binası önünde düzenlenen törende saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Rektörlük Konferans Salonu’na geçildi.

Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törene, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Üniversitemiz öğretim elemanları, Tekirdağ’da bulunan kurum ve kuruluşların temsilcileri, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Kurultay, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Üniversitemizin 2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni nedeniyle göndermiş olduğu mesajı okumasının ardından, gelen diğer kutlama mesajları duyuruldu.

Üniversitemiz tanıtım filminin izletilmesinin ardından öğrencileri temsilen konuşma yapan Öğrenci Konseyi Başkanı M. Muhammed Ateş katılımcıları “ Kısa sürede oluşturduğu sağlam köprü geleneğiyle diğer üniversitelere örnek olan bilimsel ve akademik alanda gelişimini arttırarak devam eden, günümüzde Türkiye’nin saygın üniversitelerinden biri haline gelen, 8. yılına tanıklık ettiğim ve öğrencisi olmaktan gurur duyduğum Tekirdağ’ın gözbebeği Namık Kemal Üniversitesi’nin Akademik yıl Açılış Törenine hoş geldiniz.” sözleriyle selamladı.  “Üniversitemiz yoğun bir emeğin, inancın ve özenin eseridir. 2006’dan gelen sürecin her alanında özveri ve çalışkanlık bulunuyor. Bu çabalar biz öğrencilerin başarılarıyla asıl değerini bu başarıda bulmaktadır.” diyen Ateş, akademik yılın hayırlı geçmesi dileğinde bulundu.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında günümüzde bilgi toplumları ve ekonomilerinde Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik sonucu üretilen bilginin ekonomik büyümenin itici gücü olarak tanımlandığı bu sistemde, üniversitelerin sanayi ile işbirliği yapmalarının zorunluluk haline gelmiş olduğunu belirterek, “Ülkemizin 2023 vizyonunu gerçekleştirmesinde önemli kaynaklarından birisi olan Üniversitelerimize bu bağlamda çok büyük görevler düşmektedir. Geçmişin klasik üniversite anlayışı dışında; bulundukları toplumla kaynaşmış, onun refahı için bilgi üreten ve ürettiği bilgiyi ticarileştirebilen; toplumun sosyal gelişimi açısından önem arz eden sosyal sorumluluk projelerinde yer alan, evrensel anlamda insanlık medeniyetine artı değer üreten ve uluslar arası kimliğe sahip “üniversite” kavramı gelecekteki üniversite modelini oluşturacaktır.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Şimşek, konuşmasına “Namık Kemal Üniversitesi bir bilim, aydınlanma, bilgi, teknoloji ve üretme yeridir. Siz öğrencilerimizin, Ülkemizi daha üst seviyelere çıkarmak için, analiz ve gözlem gücü yüksek, görüşlerini uygarca açıklayabilen, sosyal çevresiyle iyi iletişim kurabilen, tarihimize ve kültürel değerlerimize bağlı ve insan haklarına saygılı gençler olarak en büyük katkıyı yapacağınıza inancımız tamdır.” sözleriyle devam etti.

Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek “Üniversitemizin değerli akademik ve idari kadrosuna, öğrencilerimize başarı, esenlik ve mutluluk dolu bir akademik yıl dilerim.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

2014-2015 Akademik Yılının “İlk Ders”ini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Teknoloji Politikamızın Temel Esasları” konulu dersi ile gerçekleştirdi.

İlk dersi gerçekleştirmen önce açıklamalarda bulunan Bakan Fikri Işık, “Ülkemizin en güzel şehirlerinden birinde Ülkemizin en genç üniversitelerinden ama en hızlı ve güçlü gelişme gösteren üniversitelerimizden birinde akademik yıl açılış töreni vesilesiyle aranızda bulunmaktan ve ilk açılış dersini veriyor olmanın ayrıcalığını tatmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum” diyerek Akademik yılın başta öğrencilere, akademisyenlere ve tüm Tekirdağ’a hayırlı olmasını diledi.

Üniversitelerimizin dünyadaki gelişimlerini değerlendiren Bakan Fikri Işık, 1850’lerde tek misyonu eğitim olan üniversitelerin bu misyona “araştırma” daha sonra da zamanın ihtiyaçlarına yönelik “teknoloji geliştirme” eklendiğini belirtti. Günümüzde ise  “4. Nesil Üniversiteler” olarak anılan üniversitelerde “disiplinler arası çalışmaların” da üniversitelerin temel misyonları arasına girdiğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Ümit ediyorum 2006 yılında kurulan üniversiteler içerisinde bu dört misyonu da en hızlı biçimde yerine getirmeyi başarmış üniversite Namık Kemal Üniversitesi olsun. Taşıdığı heyecana ve sahip olduğu potansiyeli gördüğüm için bu konuda Namık Kemal Üniversitesi’ne güveniyorum.” dedi.

“Namık Kemal Üniversitesi 2006 yılında kurulmasına rağmen bu gün 30 bin öğrencisiyle, çok güçlü akademik kadrosuyla 2006 yılında kurulan üniversiteler arasında en hızlı büyüyen ilk üç üniversiteden birisidir. Bu gelişmede, akademik ve idari kadronun özverili çalışmaları ve Tekirdağ’ın üniversitesine sahip çıkması da ayrıca önemlidir.” diyen Bakan Fikri Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek’i tebrik etti.  

İlk derste girişimci bir toplumun oluşması için üniversitelerin girişimciliği destekleyen müfredatları oluşturması gerektiğine dikkat çeken Fikri Işık, ülkemizin hedeflerine etik değerlere dayanan, analitik düşünmeyi teşvik eden eğitim sistemini benimsemesiyle ulaşacağını söyledi. “Çocukların çok küçük yaşta bilimle dost, okumayı seven ve değerler eğitimi almalarıyla toplumu ileriye taşıyacaklarını düşünüyoruz.” diyen Bakan Fikri Işık, girişimciliğin yerleştirilmesi konusunda üniversitelere büyük iş düştüğünü vurguladı.

 “İlk Ders”in ardından Vali Ali Yerlikaya ve Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza günün anısına teşekkür plaketi takdim etti.

Daha sonra Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek’in makamına geçen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Şeref Defterini imzaladı.

Rektörlük Binası Fuaye Salonu’nda gerçekleştirilen kokteyl ile Akademik Yılı Açılış Programı sonlandı.

Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri IŞIK ile Röportaj