2016-02-16

Üniversitemiz ile Avusturya Johannes Kepler Üniversitesi Arasında Yeni İşbirliği Anlaşması



Avusturya Johannes Kepler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meinhard Lukas’ın daveti üzerine, Üniversitemiz Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü ile Johannes Kepler Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Enstitüsü arasında yeni bir İşbirliği Anlaşması imzalandı.

İmza törenine,  Eyalet Başbakanı Thomas Stelzer, Federal Adalet Bakanı Prof. Dr. Beatrix Karl, Linz Büyükşehir Belediye Başkanı Klaus Luger, Milletvekilleri, Meclis Üyeleri ve Viyana Büyükelçimiz Hasan Göğüş’ü temsilen,  Avusturya Başkonsolosumuz Gürsel Evren ile Linz Fahri Konsolosumuz Dietmar Pichler olmak üzere, çok seçkin bir davetli topluluğu katıldı.

Programın akışını yöneten Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Katharina Papel,  Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz’ı ve Prof. Dr. Alpay Hekimler’i Johannes Kepler Üniversitesi’nde misafir etmekten büyük onur duyduklarını ifade ederek, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü ile İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku arasındaki işbirliğinin uzun yıllara dayandığını ve bu kapsamda çok sayıda ve önemli çalışmaların ortaya çıktığını, bu nedenle de tarafların anlaşmayı yenilemeye karar verdiklerini söyledi.

Eyalet Başbakanı Thomas Stelzer, yapmış olduğu açılış konuşmasında, imzalanacak olan İşbirliği Anlaşmasına atıfta bulunarak, uluslararası boyuta eğitim ve araştırmanın Avusturya Üniversiteleri için taşıdığı önemi vurgulayarak, Oberösterreich (Yukarı Avusturya) Eyaleti için, yatırım ortamının etkinliğinin artırılması yönünde de, Üniversitelerin ve Yüksekokullarının bu işbirliği sürecini geliştirilmesi gerektiğine değindi. Bu kapsamda kendilerinin çeşitli teşvik programlarını da hazırladıklarını belirten Başbakan Stelzer, Namık Kemal Üniversitesi ile Johannes Kepler Üniversitesinin ilgili birimleri arasında imzalanacak olan anlaşmanın her iki ülkede yatırım ortamının iyileştirilmesi ve uluslararası bir ağın kurulmasında çok önemli katkılar sağlayacağını belirtmiştir. Başbakan Stelzer, İşbirliği Anlaşmasının arkasındaki itici gücün iki yakın dostu olan Prof.Dr. Reinhard Resch ve Prof.Dr. Alpay Hekimler olduğuna vurgu yaparak, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yard. Sayın Prof.Dr. İsmail Yılmaz’ı Linz’de ağırlamaktan dolayı memnuniyetlerini kaydetti.

Federal Adalet Bakanı Beatrix Karl, Namık Kemal Üniversitesi’ni yakından tanıdığını ve gelişmeleri ilgiyle izlediğini ifade ederek, yenilenecek olan İşbirliği Anlaşmasının ortaya çıkmasının temelinde aslen Prof. Dr. Reinhard Resch ve Prof. Dr. Alpay Hekimler’in uzun yıllara dayalı olan dostluklarının yattığını, bu tür anlaşmaların farklı kurumlarca sürekli imza altına alındığını gördüğünü ancak, çoğu zaman uygulamaya geçilemediğini söyledi. Fakat burada durumun çok farklı olduğunu, işbirliğinin gerçek anlamda ortaya çıktığını, tarafların karşılıklı olarak çok sayıda bilimsel etkinliğin altına imza attıklarını ve bu süreci takdirle izlediklerini belirtti. Avrupa Birliği’nin de bu yöndeki işbirliklerine önem verdiğini ve desteklediğini belirttikten sonra, yakın dostu olan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Alpay Hekimler’in uzun yıllardan beri Türkiye ile Avusturya arasında ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çok önde çalışmalar yürütmüş olduğunu ve bu nedenle de Avusturya Cumhurbaşkanı tarafından kendisine Aralık 2015’de, Altın Üstün Hizmet Devlet Nişanı ile ödüllendirildiğini ifade etti.

Linz Büyükşehir Belediye Başkanı Klaus Luger de, Türkiye’nin Linz’de faaliyet gösteren başta sanayi işletmeleri olmak üzere çok önemli bir Pazar olduğunun altını çizerek, bu alanda halen çok büyük bir potansiyelin var olduğunu ve yenilenecek olan İşbirliği Anlaşması ile var olan ilişkilerin daha derinleşip, genişleyeceğine inancının tam olduğuna vurgu yaptı.

Salzburg Başkonsolosumuz Gürsel Evren ise, iki kurum arasındaki işbirliğini taktirle karşıladığını, işbirliği anlaşmasının yenilenmesi suretiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğini kaydederek, bu anlaşmasın ortaya çıkması ve yaşatılmasında emeği geçen herkese, özelinde de Üniversitemiz Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İsmail Yılmaz’a ve İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Reinhard Resch ile Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Hekimler’e teşekkürlerini sundu.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz da, yapmış olduğu konuşmada, Namık Kemal Üniversitesi’nin son yıllarda göstermiş olduğu gelişme süreci ile ilgili bilgi vererek, yeni kurulan üniversiteler arasında üniversitemizin ayrıcalıklı bir yeri olduğunu vurgulayarak, Johannes Kepler Üniversitesi gibi saygın bir üniversite ile işbirliğinin kurulmuş olmasının kendileri açısından da çok önemli olduğunu ifade ettikten sonra, bu anlaşmanın iki taraf içinde çok önemli olduğunu belirtti.

Johannes Kepler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Andreas Janko ise, Johannes Kepler Üniversitesi’nin uluslararası bir üniversite olduğunu, bağıtlanacak olan İşbirliği Anlaşmasının sonucunda şüphesiz olarak bilim dünyası için çok önemli bilgi ve bulgulara ulaşılacağını belirtikten sonra, anlaşmanın ortaya çıkışının esasen kurulmuş olan yakın dostluk ilişkilerinin ekten olduğuna işaret ederek,  emeği geçmiş olanlara teşekkürlerini sundu.

Yenilenen İşbirliği Anlaşması’nın içeriği ve yeni dönemde ele alınacak konular ve çalışmalar kapsamındaki bilgileri ise, Prof. Dr. Reinhard Resch ve Prof. Dr. Alpay Hekimler ortak bir açıklama ile törene iştirak eden saygıdeğer katılımcılar ve basın temsilcileri önünde paylaştı.

Yapılan konuşmaların ardından yenilenen İşbirliği Anlaşması taraflarca imza altına alındı.