2019-07-04

Üniversitemiz 5. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresinde Başarıyla Temsil Edildi



Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un Onursal Başkanlığı’nı üstlendiği, Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin ev sahipliği ve organizasyonuyla, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Turkish Studies Dergisi iş birliğinde düzenlenen “5.  Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi”, 27-30 Haziran 2019 tarihleri arasında, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleşti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı himayelerinde gerçekleşen, açılış konuşmalarını TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP ve Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun ERDEM’in yaptığı kongreye, Üniversitemizi temsilen kongrenin düzenlene kurulu başkanları arasında yer alan Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ile birlikte Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI ve beraberindeki 30 katılımcı, T.C. Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal KARA, Makedonya Kültür Bakanı Dr. Hüsni İsmaili, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir YAĞCILAR, KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu TÖRE, Uluslararası Balkan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Aydoğan ADEMOSKİ, TBMM Milletvekilleri, Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih MURAT, rektörler, belediye başkanları ve çok sayıda akademisyen de kongrenin katılımcıları arasında yer aldı.

13 ülke ve 93 üniversiteden, 500’e yakın bildirinin sunulduğu kongreye Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’ni temsilen 30 akademisyen 34 bildiri ile bilim dünyasına önemli katkılar sağladı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi heyeti, kongre kapsamında oturumlara katılarak, bildiri ve sunumlarıyla önemli katkılar vererek Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesini uluslararası alanda başarıyla temsil etti.

TBMM Başkanı ve aynı zamanda kongrenin Onursal Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP yaptığı açılış konuşmasında, “Her geldiğimde kendimi hem milli hem şahsi tarihim içinde bulduğum Üsküp’te böyle bir faaliyetin gerçekleşmesi büyük bir mutluluk sebebidir. Ben de bir akademisyen olarak 20 yıl üniversitelerde ilim tahsil ve talim ettim. Talebe yetiştirdim. Bu seçkin topluluğun bir ferdi olmaktan iftihar ediyorum. Bugün burada bulunmaktan duyduğum memnuniyetin bir diğer sebebi de ülkemle ilgili. Bizler tarihiyle, vatanıyla, birliğiyle iftihar eden bir milletin fertleriyiz. Burada geçireceğimiz süre zarfında ve bu faaliyet boyunca Türkiye’nin ne kadar büyük bir ülke, tarihimizin ne kadar şanlı ve milletimizin ne kadar fedakâr olduğunu bir kez daha görme fırsatı bulacağımızı düşünüyorum.” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN başta olmak üzere tüm Türkiye’nin selamlarını getirdiğini kaydeden Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, “Milli Mücadele’nin lideri ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal, sizleri ve Rumeli muhacirlerini tarihin milli ve aziz hatıraları olarak görmektedir. Hatıralar bize her zaman geçmişi hatırlatır ama geçmişte kalmış değildir. İşte sizler geçmişi hatırlatan ama bugünde yaşayan aziz emanetlersiniz. Türkiye size yürekten bağlıdır.” sözlerine yer verdi.