2014-08-29

Üniversitemiz 12. Uluslar Arası Tarımsal Robotlar Yarışmasına Katıldı.



Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Biyosistem mühendisliği öğrencilerinin yapmış olduğu tarımsal robot , Almanya’nın Bernburg şehrinde düzenlenen 12. Uluslar arası tarımsal robotlar (fieldrobot2014) yarışına katılarak 8. Oldu.
 
12 yıldır düzenlenen bu yarışlara bir çok ülkeden bir çok takım katılarak geliştirdikleri sistemleri yarıştırmaktadır. 
 
Hohenheim üniversitesinin ev sahipliğinde yapılan yarışlara Portekiz, Finlandiya (2), Romanya(2), Hollanda (3), Slovenya, Danimarka (2), Çek Cumhuriyeti, Almanya(8), İngiltere ve Türkiye (2) den 23 Üniversite takımları katılmıştır.
 
İki yıl önce Üniversitemizi Hollanda da, bu yılda Almanya da  temsil eden öğrencilerimiz  yapmış oldukları robot ile tarımda yeni bir ufuk açmaktadır. Bu tür sistemlerin gelişmesiyle daha hassas tarım yapılabilecek ve verim artacaktır. Bitkilere zarar vermeden, daha az kayıpla ve daha az güç ihtiyacı ile kısa zamanda işlerin tamamlanması planlanmaktadır.
 
Robotlarda geliştirilen sistemle tarımsal alanlarda sıralara, kendi kendine karar vererek ilerlemekte ve topraktaki nem miktarını saptayarak toprağın su ihtiyacını hesaplamakta ve sulama yapabilecek bir modeldir. Amaca yönelik üzerinde değişiklikler yapılarak daha farklı fonksiyonlara adapte olabilmekte. Daha az kimyasal kullanımını sağlayan akıllı ilaçlama sistemlerini de kontrol edebilmektedir.